Onderscheidend vermogen

Wij willen ambachtelijke slagerijen en speciaalzaken de best denkbare ondersteuning bieden, zodat zij de ruimte hebben om te groeien en zich op de dynamiek van het ondernemerschap te focussen. Daarin ligt dan ook ons onderscheidend vermogen: niet alleen in wat wij zelf doen, maar juist in de manier waarop wij anderen helpen om hun doelen als vakspecialist te bereiken.

Natuurlijk kunnen wij volop vertellen over hoe het bedrijf bij ons reilt en zeilt. Maar het echte bewijs van ons kunnen ziet u in de succesverhalen van de klanten met wie wij samenwerken.

Keurslager Piet van den Berg

Keurslager Piet van den Berg neemt de tijd voor zijn klanten

Beleving creëren en nieuwe doelgroepen opzoeken. Mooie woorden, maar hoe geef je dat nu handen en voeten? Keurslager Piet van den Berg in Monster was op zoek naar ruimte en tijd. Een extra slager? Een extra worstmaker? Het viel allemaal niet mee - en dan komt het vraagstuk van de ruimte er nog eens bij. Noodgedwongen moest hij tijdelijk een gedeelte van zijn worstmakerij uitbesteden en dat bleek een goede oplossing.

Meer marge, meer tijd, meer onderscheid

Door de uitbesteding van zijn worstmakerij vielen ineens meerdere puzzelstukjes op hun plek. De aanzienlijke herinvestering in een volledig ingerichte worstmakerij viel weg, maar de eigen smaak en receptuur bleven wel behouden! Vooral dat laatste is van levensbelang, want de klanten zijn al jaar en dag gewend aan de vertrouwde vleeswaren van de familie van den Berg.

Doordat er tijd vrijkwam, ontstond er meer ruimte voor het maken van eigen maaltijden, salades en wekelijkse specialiteiten. Dit gebeurt zichtbaar in de winkel, waardoor het vers-imago versterkt wordt. Hierdoor kon hij zich niet alleen sterker onderscheiden op deze vlakken, maar kwam dat ook de beleving en de marge nog eens ten goede.

Een win-win-win situatie dus!

Ruimte voor nieuwe doelgroepen

Er ontstond gelegenheid om de catering eens extra aandacht te geven - en als iets aandacht krijgt, dan gaat het vaak ook groeien. Zo werden ook de kerstpakketten grootser aangepakt. En de lokale seizoensgebonden horeca kon ook bediend worden met producten van de lokale Keurslager Piet van den Berg.

Hoe Postma Vleeswaren het onderscheid maakt

Postma Vleeswaren produceert thans voor vele slagers hun eigen producten: volledig op maat, volgens hun eigen receptuur en compleet naar hun wensen. Wij gaan heel ver in het leveren van service, omdat we heel goed begrijpen dat de taak van de slager steeds gevarieerder wordt en dat het onderscheidend karakter van de slager de aantrekkingskracht is van de winkel. Dat moet overeind blijven!

Slagerij Snel

Slagerij Snel verlegt focus met hulp van Postma Vleeswaren

Het assortiment van Slagerij Snel in Limmen is in de afgelopen jaren flink uitgebreid. Naast vlees liggen er ook volop maaltijden, voorgesneden groente en salades in de vitrine. Door al deze nevenactiviteiten ziet eigenaar John de Boer zich genoodzaakt een deel van de productie uit te besteden. En zijn recepten zijn bij Postma Vleeswaren in goede handen. “Postma Vleeswaren maakt onze vleeswaren precies zoals wij het willen. En misschien nog wel beter.”

In de winkel van Slagerij Snel in Limmen staat wel vijftien meter meubel voor voorverpakte verswaren. En dat is beslist niet alleen vlees. “Toen de groenteboer een aantal jaren geleden uit ons dorp dreigde te verdwijnen, heb ik hem aangeboden zijn producten voorgesneden in onze winkel aan te bieden”, vertelt John de Boer. “De groenteman heeft immers een sterk aanzuigende werking op de consument, die ik niet graag wilde verliezen.”

Het aanbieden van voorgesneden groente blijkt een groot succes. Zo groot, dat John de Boer ook een kok in dienst durfde te nemen die dagelijks verse maaltijden kookt met onder andere zijn vlees en ingrediënten uit de eigen groentesnijderij. “In de veertien jaar dat ik nu eigenaar ben is de omzet ieder jaar gegroeid, het ene jaar wat meer dan het andere. De uitbreiding van het assortiment met maaltijden, salades en groente draagt duidelijk bij aan een groeiend aantal klanten”, aldus De Boer. “En daar ben ik best een beetje trots op!”

’Misschien wel beter dan huisgemaakt’

Natuurlijk bracht het vergroten van de omzet meer en andere werkzaamheden met zich mee. Het dagelijks vers bereiden van eigen vleeswaren werd in Slagerij Snel hierdoor een te arbeidsintensief proces. Daarom heeft De Boer dit uitbesteed aan Postma Vleeswaren in Haarlem.

“Ik zocht iemand die onze worst en andere vleeswaren precies zo maakt als wij hem maken. Smaak is bijzonder belangrijk, klanten komen hier speciaal voor naar ons! Postma Vleeswaren gebruikt onze recepturen en onze kruiden en verwerkt die op ambachtelijke wijze, zodat het product precies is zoals wij het willen hebben.”

Sterker nog: De Boer durft wel toe te geven dat zijn vleeswaren beter zijn geworden nu hij de productie daarvan heeft uitbesteed. “Ja, dat moet ik wel volmondig beamen. Zij hebben de professionele machines en kunnen zich volledig op het product richten. ‘Team Postma’ maakt het zoals wij het willen verkopen.”

Slagerij Snel laat inmiddels vrijwel alle vleeswaren door Postma Vleeswaren bereiden: metworst, barbecueworst, achterham, pekelvlees, grillworst en noem maar op. De Boer bemoeit zich niet met de keuze van vleesleveranciers van Postma Vleeswaren. “Wat dat betreft vertrouw ik volledig op de keuzes van Ben. Hij kiest zijn vlees zoveel mogelijk duurzaam en ik sta vierkant achter zijn beslissingen.” Sommige producten, zoals de grillworst en de achterham, krijgen in de slagerij nog een eigen marinade en kruiden.

Slager en ondernemer

“Hoewel je als ambachtelijk vakman natuurlijk het liefst met je vak bezig bent, zou het echt niet meer passen om al die vleeswaren nog zelf te produceren. Ik zou het als slager wel willen doen, maar als ondernemer moet je soms keuzes maken. Maar let wel op: altijd wel met oog op je onderscheidende kwaliteit! Ons vak verandert en we moeten daar als ondernemers in meebewegen,” zegt De Boer.

Hij is dik tevreden over de samenwerking. “Ik heb niets dan lof over hen. We hebben wekelijks contact over wat we nodig hebben en krijgen dat vervolgens keurig op tijd en netjes verpakt bezorgd. En als er al iets is, dan denken ze voor tweehonderd procent met ons mee om het probleem op te lossen.” Voor De Boer is het duidelijk: de samenwerking is voor hem als ambachtelijke slager van grote waarde.

“Zo hebben we door samen te brainstormen onze rookworstverkoop weten te verdubbelen. En toen we met een vraag over een eerlijke lekkere leverworst kwamen is daar uiteindelijk ‘Limmen’s Lekkerste’ uit voortgekomen. Een glutenvrije leverworst zonder E621 of andere onnodige zaken. Een toppertje, waarvan we de verkoop wekelijks zien groeien!”

PASSIE VOOR AMBACHT

Over ons

Wij geloven in de kracht van ambacht. Vlees is niet zomaar een product – het is een beleving. En die beleving moet kloppen, over de hele linie.
De consument merkt altijd het verschil, dus wij zetten ons onvermoeibaar in om dat verschil te maken. En die passie delen wij graag met u.

Onze aanpak

Benieuwd hoe wij onze prijswinnende vleeswaren en worstsoorten maken? En hoe wij ook uw unieke producten op maat kunnen maken, precies zoals ze horen te smaken? Wij kiezen bewust voor kleinschalige productie door echte vakmensen met liefde voor vlees. Zo komt uw worst altijd perfect uit de bus.

Onze Visie

Kwaliteit in voeding is belangrijker dan ooit. Daar liggen kansen voor de slagerij en de horeca. De meerwaarde van verantwoord vakmanschap neemt immers toe. Wij vinden het essentieel dat ondernemers in de slagersbranche en voeding in het algemeen alle steun krijgen die ze nodig hebben om die ambachtelijke rol te vervullen.