Aspergeseizoen 2021
Het is eindelijk weer zo ver. De asperges komen tevoorschijn. Waar ze een paar weken geleden nergens vers te vinden waren, kan je ze nu drie maanden lang vinden bij iedere groenteboer en supermarkt. Het Aspergeseizoen begint zo rond april en eindigt traditiegetrouw op 24 juni, het Sint Jansfeest. Het Nederlandse culinaire leven draait van begin april tot eind juni om deze heerlijke groentes. Wanneer je op zoek gaat naar een lekker recept voor je asperges word je bijna bedolven onder de opties. Om je een handje op weg te helpen hebben wij aan twee keukentoppers hun succes recept met asperges gevraagd. Zelfstandig werkend kok Cheyenne Fictoor heeft één van haar heerlijke voorgerechten gedeeld, en Richard Hardebelt van Vijn Partyservice heeft ons verblijdt met zijn gebonden aspergesoep recept.
Heb je de recepten uitgeprobeerd? Deel dan foto's en je mening op Facebook en Instagram onder #PostmaVleeswaren !

Recept: Gegrilde asperge met pecannoten
Ingrediënten: (voorgerecht, voor 4 personen)
- 16 asperges
- 200 gram geitenkaas
- 50 gram honing
- 70 gram rucola
- 5 gram verse peterselie
- 5 gram verse bieslook
- 25 gram pecannoten
- 15 ml citroensap
- 50 ml olie
Bereidingswijze:
- Hak de pecannoten door 2 á 3en en meng ze met de honing in een kleine ovenschaal. (houdt ongeveer 10 gram honing apart voor later) Zorg ervoor dat de honing en pecannoten goed zijn gemengd. Let dit in een voorverwarmde oven op 180 graden. Ze moeten ongeveer 10 minuten in de oven, totdat de honing mooi is gekarameliseerd. (Pas hierbij op dat het niet verbrand!)
- Hak de rucola, peterselie en bieslook samen zo fijn mogelijk.
- Meng de olie en citroensap samen en voeg hier het rucola mengel aan toe. Dit is de saus voor later.
- Pureer de geitenkaas tot een zacht mengsel en breng het op smaak met wat zout en peper. Het is het makkelijkst werken als je het daarna in een spuitzak legt, maar dit is optioneel.
- Neem de asperges en schil ze met een dunschiller. Let er goed op dat de schil er helemaal af is om draadjes te voorkomen. Haal de kontjes er vanaf en was ze in koud water.
- Breng een pan water aan de kook met een snufje zout. Laat de asperges in kokend water 3 á 4 minuten koken. Giet ze daarna af en leg ze in koud water.
Het is de bedoeling dat je ze blancheert. Dit betekend dat ze kort koken, en daarna afgespoeld moeten worden met koud water.
- Snijd de asperges doormidden in de lengte.
- Verwarm de grillpan. Wanneer deze warm is leg je de asperges er met het snijdvlak naar beneden op.
- Maak met de geitenkaas een korte lijn op het bord. Dit kan met een lepel, of met een spuitzak (voor het mooiste resultaat). Leg hier per persoon 8 halve asperges schuin op. Druppel de saus en honing over de asperges.
- Garneer het met de pecannoten, en eet smakelijk!

Recept: Gebonden Aspergesoep
Ingrediënten: (voor 4-6 personen)
- 400 gram witte asperges
- 1 ui
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- 100 ml kookroom
- Peper en zout
- 1,3L asperge bouillon (het kookwater van de asperges.)
- 1 bouillonblokje (kip heeft de voorkeur)
Bereidingswijze:
- Pel en snipper de ui.
- Met de boter, ui en de bloem ga je een roux maken. Smelt de boter in een pannetje en bak de uiensnippers lichtjes op. Voeg terwijl je goed door blijft roeren de bloem eraan toe. Blijf dit roeren, let hierbij op dat je de bodem goed meeneemt zodat het niet aanbrandt. Wanneer het een beetje zanderig aanvoelt is het klaar. Haal het van het vuur af en laat het afkoelen.
- Schil de asperges met een dunschiller. Let er goed op dat de schil goed weggehaald is. De tip van Richard, wees niet zuinig. Ga de asperge 2 keer rond zodat je zeker weet dat de draadjes eraf zijn.
- Kook de asperges gaar. Leg ze in lauwwarm water waar een goede scheut zout in zit en breng het aan de kook. Laat ze 2 minuten koken en zet het vuur uit. Op dit moment zullen ze nog aan het oppervlak van het water drijven. Wacht totdat ze naar beneden zakken, dit betekend dat ze gaar zijn, en haal ze eruit. Let erop: Bewaar het kookwater! Dit is de aspergebouillon.
- Zeef de aspergebouillon en voeg een bouillonbokje eraan toe.
- Zet de roux weer op het vuur en voeg in delen de aspergebouillon toe. Blijf dit met een garde goed doorroeren zodat er een mooie egale soep ontstaat.
- Snij de asperges in stukjes en voeg deze toe aan de soep. De grootte van de stukjes kan je naar eigen voorkeur kiezen. Giet de kookroom door de soep heen en verwarm het nog even kort. Je kan zout en peper naar smaak toevoegen om de soep af te maken.
Richards tip: Garneer je soep met stukjes ei, ham en bieslook.

Over ons
Wij geloven in de kracht van ambacht. Vlees is niet zomaar een product – het is een beleving. En die beleving moet kloppen, over de hele linie.
De consument merkt altijd het verschil, dus wij zetten ons onvermoeibaar in om dat verschil te maken. En die passie delen wij graag met u.
Onze Visie
Kwaliteit in voeding is belangrijker dan ooit. Daar liggen kansen voor de slagerij en de horeca. De meerwaarde van verantwoord vakmanschap neemt immers toe. Wij vinden het essentieel dat ondernemers in de slagersbranche en voeding in het algemeen alle steun krijgen die ze nodig hebben om die ambachtelijke rol te vervullen.
Onderscheidend Vermogen
Wij staan pal achter de ambachtelijke ondernemers in de slagersbranche en doen er alles aan om onze klanten te helpen groeien. Het gaat ons erom dat u zich positief kunt onderscheiden. Om u daarin te ondersteunen werken wij nauw met u samen om uw visie te verwezenlijken.