Kom naar de Inspiratiebeurs 2020

Wilt u 2020 beginnen met een heldere visie? Dan mag u de Inspiratiebeurs 2020 op 1 en 2 februari in de Food Union in Haarlem niet missen! Hier brengen Ben van den Berg van Postma Vleeswaren en Maaikel Bontekoning van Groothandel Peter Konijn de kunst van het ambacht scherp in het vizier. De beurs is voor iedereen toegankelijk; u meldt zich eenvoudig aan via de Facebookpagina.

Twee dagen boordevol inspiratie, met allerlei nieuwe perspectieven op het gebied van producten, ontwikkelingen en kansen in de slagerij, opleiding en jeugd. Dat is het doel van de Inspiratiebeurs 2020: laten zien dat het slagersvak een Kunst en een Ambacht is, met vooral kansen voor de combinatie van beide.

“Inspireren en sparren vind ik sowieso leuk”, legt Ben van den Berg uit. “De Kunst van het Ambacht inspireert mij en mijn medewerkers.” Van den Berg is erg betrokken bij het slagersvak en het behoud van het ambacht. Dat de diplomaplicht niet meer bestaat, vindt hij een misser van de eerste orde. “Reden waarom wij extra aandacht en energie moeten steken in het opleiden van jongeren. Waar dat toe kan leiden laat de nieuwe generatie talent zelf met plezier op de beurs zien!”

Ambacht tonen

De inspiratiebeurs begin februari biedt een divers programma. Leerlingen tonen er hun vaardigheden, zoals uitsnijden, uitbenen en afvliezen. Vergeten kunstvormen als het maken van vetstukken komen aan bod. De jongste (vrouwelijke) cortador van Nederland laat zien hoe je een Parmaham met de hand snijdt en andere jongeren presenteren hoe je spekgarneringen kan maken. “We willen laten zien dat je met een relatief simpele handeling in korte tijd je ambacht kunt tonen.”

Kunst van het Ambacht

“Naast dat het slagersambacht een kunst is hebben wij de jonge kunstenaar Inge Aanstoot gevraagd om eens een aantal dagen mee te draaien in ons bedrijf en haar interpretatie daarvan weer te geven. Inge heeft een aantal schilderijen gemaakt met dit thema. Niet alleen is zij een jong talent, maar daarnaast is zij ook nog een kunstenaar in de keuken. Op kunstzinnige wijze zal zij u tijdens de beurs op unieke eigen wijze lekkere (en goed werkbare) recepten meegeven.

Ludiek en serieus

“We hebben veel leuke, nieuwe artikelen die aansluiten op de nieuwste smaaktrends. Met een hands-on workshop laten we zien hoe je onderscheidende vegaproducten kan maken en leggen we uit waarom je dat als slager zou moeten doen.”

Verder is er onder meer informatie over de verkoop van voorverpakte groenten en over droogkasten om worsten in de winkel te drogen en te verkopen. Ludiek zijn de onderdelen met de kruidenproefquiz en het raden van het gewicht van een half varken. Meer serieus zijn de gastsprekers die vertellen over onderwerpen als voedingsleer, marketing en ‘grip op je cijfers krijgen’. Er is een stand met informatie over verschillende opleidingsmogelijkheden; de Grillmaster-opleiding, waar u zich ter plekke voor in kunt schrijven, is een ‘must’!

Food Union te Haarlem

Niet alleen is in Haarlem het oudste vleesch-gebouw van Nederland te vinden, ook huisvest het sinds twee jaar de Food Union. De Vleeshal aan het marktplein in het oude centrum toont goed aan wat voor belangrijke centrale plaats vlees innam in de gemeenschap. “Food Union maakt duidelijk hoe we in de huidige tijd flexibel met diverse voedingsproducten en bereidingsruimten om kunnen gaan. Een flexibele ruimte geschikt als keuken, test- of productontwikkelingsruimte, of als workshopruimte met afgescheiden restauratie mogelijkheid. En dat alles ook in delen te huur, op afgebakende dagdelen.”

Het unieke van de slager

Postma Vleeswaren en Groothandel Peter Konijn zijn overtuigd van de markt voor de ambachtelijke slager en hebben dan ook bewust gekozen voor 100% slager en 100% lokaal. Groothandel Peter Konijn zorgt ervoor om de juiste snit en de juiste maat vlees op de juiste tijd aan te leveren. Zij ontzorgen de slager op het gebied van speciale wensen en vragen. Iedere morgen zijn zij vanaf 02:00 uur in de weer om dat op de meest verse manier in te vullen.

Postma Vleeswaren belichaamt ambacht én maakt die ambachtelijkheid toegankelijk voor slagers die hem dreigen te verliezen. Waar de slager, om wat voor reden dan ook, zijn product niet zelf meer kan maken heeft Postma over de jaren het vertrouwen gekregen om voor hen die producten te vervaardigen waar zij vaak al generaties lang om bekend staan.

“Maar laten we wel duidelijk zijn: het gaat niet om Postma Vleeswaren, niet om Groothandel Peter Konijn, of zelfs niet om de ambachtelijke slager. Weliswaar zijn zij heel belangrijk, maar het allerbelangrijkste in dit is de consument. Consumenten anno 2020 hebben veel opties om hun voedsel te vergaren. Het is niet meer zo vanzelfsprekend om naar die slager te gaan. En het is dus ook niet meer zo vanzelfsprekend om naar de slager terug te gaan. Twee interessante vragen dus: waarom gaan consumenten naar de slager en waarom blijven ze terugkomen…? De slagerij zal deze vragen moeten beantwoorden en daar ligt uw verantwoordelijkheid en uw unieke kans en kracht! Postma Vleeswaren heeft niet het antwoord, maar helpt met meer passie, vakmanschap, betrokkenheid en aandacht dan vrijwel ieder ander.”

“De slager is waar de kennis én de passie én het klantencontact nog echt zichtbaar en voelbaar zijn; waar de echte waarde wordt gecreëerd voor de klant van morgen! De slager is de poortwachter van oprechtheid en kwaliteit; de slager is de steward van een verantwoorde omgang met vlees.
De slager staat daar niet omdat hij of zij nergens anders kan staan – nee, hij staat daar omdat het de enige plek is waar hij of zij wil staan! En vandaar deze beurs; wij hopen dat wij u mogen inspireren om met 20/20 visie scherp 2020 in te gaan.”

PASSIE VOOR AMBACHT

Over ons

Wij geloven in de kracht van ambacht. Vlees is niet zomaar een product – het is een beleving. En die beleving moet kloppen, over de hele linie.
De consument merkt altijd het verschil, dus wij zetten ons onvermoeibaar in om dat verschil te maken. En die passie delen wij graag met u.

Onze Visie

Kwaliteit in voeding is belangrijker dan ooit. Daar liggen kansen voor de slagerij en de horeca. De meerwaarde van verantwoord vakmanschap neemt immers toe. Wij vinden het essentieel dat ondernemers in de slagersbranche en voeding in het algemeen alle steun krijgen die ze nodig hebben om die ambachtelijke rol te vervullen.

Onderscheidend Vermogen

Wij staan pal achter de ambachtelijke ondernemers in de slagersbranche en doen er alles aan om onze klanten te helpen groeien. Het gaat ons erom dat u zich positief kunt onderscheiden. Om u daarin te ondersteunen werken wij nauw met u samen om uw visie te verwezenlijken.